KAPCSOLÓDÓ ESEMÉNYEK

05.01.
Kútmelegítés / köztéri akció
05.06.
LAKÓTÉR: Köztéri katalógus bemutató és képelemző workshop
05.15., 05.27.
Tárlatvezetéssel egybekötött képelemző workshopok
05.13., 05.20.
Szakmai beszélgetések
05.22., 05.29.
DIY workshopok

Alkotók

Berecz Diána; Bozzai Dániel; Bubla Éva; Neogrády-Kiss Barnabás; Papp Gergely

Helyszín

2B Galéria
(Ráday utca 47, Budapest, Hungary, 1092)

Támogatók

OFF–Biennále, Summa Artium

Partnerek

2B Galéria,
Ferencvárosi Önkormányzat

Kútmelegítés / köztéri akció

2021.05.01. (szombat) 17:00

2B Galéria

Mi a teendő, ha befagy a közkút és csak onnan tudunk vízhez jutni?

Évről évre ritkábbak Magyarországon a hosszantartó téli hidegek, a közkutak ennek ellenére időszakosan be tudnak fagyni. Ha valaki közkútról jut csak vízhez, és az befagy, akkor azt melegíteni kell. Egy kút felmelegítése átlagosan legalább 20-40 percbe telik, folyamatosan táplált tűz mellett. Több napos mínuszokban ezt napról napra meg kell ismételni.

Köztéri művészeti akciónkkal a vízhez való hozzáférés alapproblémájára szeretnénk felhívni a figyelmet. Megmutatjuk, hogyan biztosíthatunk vizet időjárástól függetlenül. A 2B Galériában látható Hétköznapi Hiánycikkek kiállítás kiegészítő akciója. A kiállításon a közszolgáltatási hiányosságokkal küzdő háztartások kihívásairól és speciális fenntartási gyakorlatairól tudhattok meg többet.

Az akciót online is közvetítjük, valamint a Ráday utca - Bakáts térhez közeli részén elsétálva lesz látható 17 órától.

Köszönet a Ferencvárosi Önkormányzatnak és a 2B Galériának.

Facebook esemény oldala

1

LAKÓTÉR katalógus bemutató és képelemző workshop

2021.05.06. (csütörtök) 18:00

2B Galéria

Bemutatjuk a Lakótér katalógust: Miként lehet a szegénységről olyan vizuális nyelvezettel beszélni, amely nem az egyéni kiszolgáltatottság megmutatására, hanem a nehezített körülményekre és az azokkal való megküzdési stratégiákra fókuszál? A kiállítás, a katalógus és az ehhez kapcsolódó workshop erre a kérdésre keresi a választ.

1

DIY workshop-sorozat

2021.05.15. (szombat) 15:00

2021.05.22. (szombat) 15:00

2021.05.29. (szombat) 15:00

2B Galéria

A workshop-sorozat az átlagos közművesített lakások és közszolgáltatáshiányos otthonok közötti különbségeket segít feldolgozni a résztvevők egyéni tapasztalatainak beépítésével. A workshopok keretében drámapedagógiai és művészeti eszközökkel a mindennapi életszituációk megelevenítésén túl, a tömegmédiából áramló sztereotip vizuális értelmezéseket is tudatosítjuk egy a programba épített értelmező képolvasási gyakorlattal.

1

Tárlatvezetéssel egybekötött szakmai beszélgetés

2021.05.13. (csütörtök) 18:00

2021.05.20. (csütörtök) 18:00

Online esemény

A Hétköznapi Hiánycikkek projekt a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés hiányosságaival és annak következményeivel foglalkozik. Miként lehet a szegénységről olyan vizuális nyelvezettel beszélni, amely nem az egyéni kiszolgáltatottság megmutatására, hanem a nehezített körülményekre és az azokkal való megküzdési stratégiákra fókuszál? A kiállításon megismerkedhetünk az érintett társadalmi csoportok mindennapi gyakorlataival, a helyzet kihívásaival és korlátaival.

A tárlatvezetéshez kapcsolódó szakmai beszélgetéseinken a mindennapi gyakorlatok különböző aspektusait járjuk körbe. Megvizsgáljuk a lakhatási feltételek és egyéni/intézményi felelősségek kapcsolatát, az érintett lakók átmenetiséghez kapcsolódó ambivalens viszonyulását, és a képiség megjelenési formáit az érintett lakókörnyezetekről való tapasztalatok kommunikálásában. Beszélgetőpartnerünk Bass László, az ELTE oktatója, szociológus, szegénységkutató, Pósfai Zsuzsi, a Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont lakhatási kérdésekkel foglalkozó kutatója, Nagy Erzsébet, a Partners Hungary Alapítvány munkatársa, témaspecifikus facilitátora Dobák Judit, kulturális antropológus és településfejlesztő közgazdász lesz.

1

Tárlatvezetéssel egybekötött képelemző workshop

2021.05.27. (csütörtök) 18:00

2B Galéria

Milyen kutatómunka van a kiállítás mögött? Miként lehet a szegénységről olyan vizuális nyelvezettel beszélni, amely nem az egyéni kiszolgáltatottság megmutatására, hanem a nehezített körülményekre és az azokkal való megküzdési stratégiákra fókuszál? A kiállításon megismerkedhetünk az érintett társadalmi csoportok mindennapi gyakorlataival, a helyzet kihívásaival és korlátaival.

A tárlatvezetéshez kapcsolódó workshop keretében a tömegmédiából áramló szegénységhez kapcsolódó sztereotip vizuális értelmezéseket tudatosítjuk egy értelmező képolvasási gyakorlattal.

A vezetést és a workshopot a PAD csapata tartja.

1